MasterChef to popularny
program mający na celu wyłonienie spośród kucharzy amatorów
kulinarnych talentów oraz „Mistrza Kuchni”. Show po raz pierwszy
wyemitowano w 1990 roku w Wielkiej Brytanii. Od tamtej pory program
nadano w 35 krajach, a w Polsce odbyły się już cztery jego edycje.
Udział w MasterChefie jest doświadczeniem pozwalającym na
zgłębienie posiadanej wiedzy, weryfikację umiejętności, ale
również może stanowić trampolinę do sukcesu. I choć nieliczni
zdobywają prestiżowy tytuł oraz towarzyszące mu nagrody, to drzwi
do kulinarnej kariery otwierają się przed wieloma uczestnikami.
Adam Kozanecki (Bażant)
jest finalistą MasterChef Polska i zajął drugie miejsce w czwartej
edycji programu. Podczas show nie tylko pokazał, że ma kulinarny
talent, wyobraźnię, ale również dużo odwagi. Mówi o sobie, że
jest jak ratatouille – barwny, witalny i nieprzewidywalny. Skończył
pedagogikę, zarządzanie oświatą i europeistykę. Pracował z
dziećmi w przedszkolu oraz w zerówce, ale kiedy ta praca przestała
dawać mu satysfakcję postanowił zmienić swoje życie. Pierwszym
krokiem było zgłoszenie się do MasterChefa, w którym pokazywał
kulinarne piękno rodzinnego Uniejowa oraz istotę pielęgnowania
domowych tradycji.
„Gotowanie jest super”
to kulinarna podróż ścieżkami oraz smakami Adama Kozaneckiego, w
której autor zabiera czytelnika nie tylko do malowniczego Uniejowa,
ale również do rodzinnego stołu. Odkrywa przed nim
sekrety swojej miłości do jedzenia i gotowania. Odpowiada na pytania - kiedy i jak
to wszystko się zaczęło oraz dlaczego kuchnia w jego wydaniu jest
taka, a nie inna.
Publikacja składa się z
kilku rozdziałów podzielonych tematycznie na śniadania, zupy,
dania obiadowe, surówki i sałatki, desery oraz przetwory domowe. W
książce znajdziemy przepisy na znane polskie potrawy w tradycyjnych
lub nowych odsłonach m.in. na: Kapuśniaczek Basi, Krupnik Hieronima, Bulion Uniejowski, gołąbki w pomidorach, risotto szafranowe,
grillowany stek z antrykotu, ciasto cytrynowe, kisiel truskawkowo –
agrestowy, smalec babuni, pasztet z dziczyzny, konfitury, a nawet
ketchup. Pojawia się również akcent światowy m.in.: w formie
dania orientalnego i pizzy. Ale uważajcie, ponieważ Adam podaje
również muchomorki i czarną polewkę.
Jaka jest kuchnia
charyzmatycznego finalisty MasterChefa?
Niewątpliwe
nieskomplikowana, tradycyjna, domowa i wykwintna. Okazuje się, że
proste dania mogą smakować wyśmienicie jeśli doda się do nich
pewien magiczny składnik. Przepisy przedstawione są w bardzo
przystępny sposób, tak by nie tyko mistrzowie kulinarni mogli z
nich skorzystać. Składniki podane są w odpowiednich jednostkach miary
lub wagi. Receptury wzbogacone są nie tylko o czas przygotowania i
liczbę porcji, ale również o cenne uwagi, komentarze, a czasem nawet
dygresje autora. Wszystkie dania wchodzące w skład menu opatrzone
są pobudzającymi kubki smakowe fotografiami, które wraz z
przepisami tworzą spójną całość.
I mimo, że publikacja
finalisty MasterChefa jest jedną z wielu na rynku wydawniczym, to
muszę przyznać, że dawno nie miałam w rękach książki kucharskiej napisanej
z taką pasją i miłością nie tylko do gotowania. Adam Kozanecki
wykłada serce na talerz i pokazuje jak w prosty sposób wyczarować
coś smacznego i sprawić radość podniebieniu. Książkę polecam
każdemu, kto lubi tradycyjne, ale niebanalne podróże kulinarne.
Cytat: „Wspomnienia
zaklęte w przetworach to wspaniała rzecz, która porusza wyobraźnię
i rozgrzewa serce”
Ze strony wydawnictwa
Książka kucharska charyzmatycznego finalisty programu MasterChef z 2015 roku.
Adam Kozanecki dał się poznać widzom jako kreatywny kucharz i
intrygujący gawędziarz, związany lokalnym patriotyzmem z rodzinnym
Uniejowem. Wszystkie te wątki znajdziemy w jego pierwszej książce,
której dodatkową wartością są pięknie sfotografowane potrawy,
zachęcające do skorzystania z unikalnych przepisów na zupy, dania
główne, desery, przekąski, przetwory i różne niedające się łatwo
zaklasyfikować arcydzieła sztuki kulinarnej.
Smacznego i… wesołego!
Tytuł: Gotowanie jest super!
Autor: Adam Kozanecki
Wydawnictwo: Feeria
Data wydania: 2015-04-13
Liczba stron: 208
link do książki
http://www.empik.com/ksiazka-kucharska-adama-kozaneckiego-kozanecki-adam,p1120463610,ksiazka-p
Strona autora http://adamkozanecki.com/
Profil autora na Facebooku https://www.facebook.com/Adam-Kozanecki-297990180409564/timeline
Za książkę dziękuję Wydawnictwu: Feeria
Uwielbiam ludzi z pasją.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz o nim słysze :)
OdpowiedzUsuńGotowanie to dla mnie konieczność....
OdpowiedzUsuńJa go kojarzę, choć faktycznie wolałam zwycięzcę programu, w końcu z jednej uczelni :D Książkę jednak z chęcią bym przewertowała i wyszukała czegoś dla siebie. Jestem po Technologii Żywności, więc z chęcią ją ocenię po swojemu!;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Adama i trochę żałuję, że to nie on wygrał. Ale na książkę z jego przepisami chętnie się skuszę.
OdpowiedzUsuńChętnie zajrzałabym do tych przepisów :)
OdpowiedzUsuńTaka książka chyba by mi się przydała :)
OdpowiedzUsuń