poniedziałek, 12 listopada 2012

Wycieczka smaków


Kto z nas nie zna Jamie Olivera, brytyjskiego kucharza znanego z programów telewizyjnych, autora książek kucharskich i wojownika w walce z fast foodami oraz niezdrowym żywieniem w brytyjskich szkołach. Sympatycznego kucharza, którego przepisy kuszą paletą barw, bogactwem smaków, aromatów i sprawiają przyjemność podniebieniu

„Kulinarne wyprawy Jamiego” to książka kucharska zainspirowana podróżami, a sam autor mówi o niej przygodowa książka kucharska dzięki której odwiedzimy: Hiszpanię, Włochy, Szwecję, Maroko, Grecję oraz Francję. Każda wycieka zaczyna się od krótkiej informacji o danym kraju,z której dowiadujemy się , co wpłynęło na smaki w tym regionie, jakie składniki i przyprawy w nim królują, a na zakończenie znajdziemy szczegółowy opis najważniejszych produktów

W każdym rozdziale znajdziemy kilkanaście prostych przepisów na rodzime potrawy. Każdy przepis zawiera listę składników, sposób wykonania i opatrzony jest fotografią efektu końcowego. Z pozoru może się wydawać, że nieznane smaki mogą stanowić trudność wykonania, ale z radami Jamiego wszystko staje się proste jak kotlet schabowy. Przedstawione zdjęcia skupiają uwagę na daniu, nie zawierają zbędnych ozdobników, nie widać też na nich działania „ręki stylisty”, dlatego rezultat na naszym talerzu ma duże szanse odzwierciedlać dzieło mistrza. Mnie to zawsze buduje kiedy moje dzieło jest bliźniaczo podobne, do tego, jaki powinnam uzyskać i zawsze mogę błysnąć przed bliskimi , że umiem tak jak Jamie

Oprócz przepisów znajdziemy również niepowtarzalne zdjęcia zabytków architektury, krajobrazów, miejscowych bazarów i targów, czy autora przyłapanego na chwili wytchnienia, a to powoduje że mamy wrażenie jakbyśmy oglądali album z wakacji. Dzięki temu zaczynamy lepiej rozumieć kuchnię i uświadamiamy sobie, ze efekt końcowy na talerzu to wynik wielu czynników: historycznych, klimatycznych oraz wiedzy i doświadczeń minionych pokoleń. Jamie odkrywa przed nami nie kuchnię szefów kuchni , ale proste i tradycyjne przepisy miejscowych kucharzy, którzy w większości są szefami kuchni w swoich domach. Pokazuje nam to, co proste, smaczne, niepowtarzalne i charakterystyczne dla danego kraju. Nie mydli nam oczu wyrafinowanymi restauracyjnymi przepisami, tylko odkrywa przed nami prawdziwe smaki.

Książka zaopatrzona jest w indeks, co w znacznym stopniu ułatwia wyszukiwanie potraw, zawiedziona jestem trochę papierem , gdyby te piękne fotografie były na śliskim papierze efekt byłyby cudowny, niemniej jednak muszę przyznać, że książka pachnie bardzo apetycznie, nie potrawami ale aromatyczną farbą drukarską.

Gotowanie z Jamiem nigdy nie było trudne, ale ta książka jest czymś więcej niż zbiorem przepisów kulinarnych, to podróż smaków, odkrywająca przed czytelnikiem tajemnice kuchni innych krajów. Polecam, tym bardziej, że od ówczesnych książek kucharskich wymaga się więcej, niż samych przepisów, a ta książka mimo iż nie zawiera romantycznych momentów, zwrotów akcji czy trupa w szafie pobudza wyobraźnie i daje kopa do działania, a w zasadzie do gotowania

Cytat „ jeśli natkniesz się na coś wspaniałego i pięknego, nigdy nie zachowuj tego tylko dla siebie. Napisz o tym, narysuj to, a później po powrocie do domu, opowiedz o tym swojej rodzinie i przyjaciołom. To dzięki temu kręci się świat. A ty z niego korzystaj”

Ze strony wydawnictwa:

Kulinarne wyprawy Jamiego to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie sprawi ci dużo frajdy i pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów, które niedawno odwiedziłem. Znajdziesz tu zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które stworzyłem zainspirowany moimi wyprawami. Teraz łatwo odtworzysz u siebie w domu hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, włoskie risotta…

Dziś czasem taniej jest polecieć na weekend za granicę niż pojechać pociągiem do jakiegoś miejsca we własnym kraju. Nie twierdzę, że trzeba to robić co chwilę, ale od czasu do czasu warto odważyć się na ucieczkę od rutyny i poznać inną kulturę. Po prostu wybierz się gdzieś i odkryj fantastyczne smaki, ludzi i miejsca, oddalone od drzwi twojego domu zaledwie o kilka godzin podróży.

Jeśli od dawna zamierzasz odwiedzić jakieś konkretne miejsce, ale ciągle jeszcze nie zarezerwowałeś biletu, radzę ci – zrób to! Wrócisz naładowany optymizmem, z głową pełną pięknych wspomnień – nie mówiąc już o pomysłach na niesamowite dania! Tymczasem pozwól, że zapoznam cię z fantastycznymi przepisami pełnymi smaków, które ostatnio odkryłem. A może nauczę cię przyrządzać potrawy, które poznałeś i polubiłeś podczas własnych wakacji, ale nie wiedziałeś, jak je przygotować?

Jamie Oliver

Tytuł: Kulinarne wyprawy Jamiego
Autor: Jamie Oliver
Wydawnictwo: Insignis
Liczba stron: 360
Data premiery 2012-10-25



3 komentarze:

  1. Przeglądałam ją ostatnio i spodobała mi się. Większość potraw to faktycznie nieskomplikowane dania, a smaczku całej książce dodają piękne zdjęcia. Na pewno niebawem ją kupię, zwłaszcza, że bardzo lubię Jamiego :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie miałam w rękach żadnej książki tego autora, ale patrzę, że trzeba to koniecznie nadrobić. Myślę, że łatwe przepisy w połączeniu ze zdjęciami pozwolą także i mi stworzyć jakieś ciekawe danie.

    OdpowiedzUsuń