Kto z nas nie zna Jamie
Olivera, brytyjskiego kucharza znanego z programów telewizyjnych,
autora książek kucharskich i wojownika w walce z fast foodami oraz
niezdrowym żywieniem w brytyjskich szkołach. Sympatycznego
kucharza, którego przepisy kuszą paletą barw, bogactwem smaków,
aromatów i sprawiają przyjemność podniebieniu
„Kulinarne wyprawy
Jamiego” to książka kucharska zainspirowana podróżami, a sam
autor mówi o niej przygodowa książka kucharska dzięki której
odwiedzimy: Hiszpanię, Włochy, Szwecję, Maroko, Grecję oraz
Francję. Każda wycieka zaczyna się od krótkiej informacji o danym
kraju,z której dowiadujemy się , co wpłynęło na smaki w tym
regionie, jakie składniki i przyprawy w nim królują, a na
zakończenie znajdziemy szczegółowy opis najważniejszych produktów
W każdym rozdziale
znajdziemy kilkanaście prostych przepisów na rodzime potrawy. Każdy
przepis zawiera listę składników, sposób wykonania i opatrzony
jest fotografią efektu końcowego. Z pozoru może się wydawać, że
nieznane smaki mogą stanowić trudność wykonania, ale z radami
Jamiego wszystko staje się proste jak kotlet schabowy. Przedstawione
zdjęcia skupiają uwagę na daniu, nie zawierają zbędnych
ozdobników, nie widać też na nich działania „ręki stylisty”,
dlatego rezultat na naszym talerzu ma duże szanse odzwierciedlać
dzieło mistrza. Mnie to zawsze buduje kiedy moje dzieło jest
bliźniaczo podobne, do tego, jaki powinnam uzyskać i zawsze mogę
błysnąć przed bliskimi , że umiem tak jak Jamie
Oprócz przepisów
znajdziemy również niepowtarzalne zdjęcia zabytków architektury,
krajobrazów, miejscowych bazarów i targów, czy autora przyłapanego
na chwili wytchnienia, a to powoduje że mamy wrażenie jakbyśmy
oglądali album z wakacji. Dzięki temu zaczynamy lepiej rozumieć
kuchnię i uświadamiamy sobie, ze efekt końcowy na talerzu to wynik
wielu czynników: historycznych, klimatycznych oraz wiedzy i
doświadczeń minionych pokoleń. Jamie odkrywa przed nami nie
kuchnię szefów kuchni , ale proste i tradycyjne przepisy
miejscowych kucharzy, którzy w większości są szefami kuchni w
swoich domach. Pokazuje nam to, co proste, smaczne, niepowtarzalne i
charakterystyczne dla danego kraju. Nie mydli nam oczu wyrafinowanymi
restauracyjnymi przepisami, tylko odkrywa przed nami prawdziwe smaki.
Książka zaopatrzona
jest w indeks, co w znacznym stopniu ułatwia wyszukiwanie potraw,
zawiedziona jestem trochę papierem , gdyby te piękne fotografie
były na śliskim papierze efekt byłyby cudowny, niemniej jednak
muszę przyznać, że książka pachnie bardzo apetycznie, nie
potrawami ale aromatyczną farbą drukarską.
Gotowanie z Jamiem nigdy
nie było trudne, ale ta książka jest czymś więcej niż zbiorem
przepisów kulinarnych, to podróż smaków, odkrywająca przed
czytelnikiem tajemnice kuchni innych krajów. Polecam, tym bardziej,
że od ówczesnych książek kucharskich wymaga się więcej, niż
samych przepisów, a ta książka mimo iż nie zawiera romantycznych
momentów, zwrotów akcji czy trupa w szafie pobudza wyobraźnie i
daje kopa do działania, a w zasadzie do gotowania
Cytat „ jeśli
natkniesz się na coś wspaniałego i pięknego, nigdy nie zachowuj
tego tylko dla siebie. Napisz o tym, narysuj to, a później po
powrocie do domu, opowiedz o tym swojej rodzinie i przyjaciołom. To
dzięki temu kręci się świat. A ty z niego korzystaj”
Ze strony
wydawnictwa:
Kulinarne wyprawy Jamiego
to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania,
których przygotowanie sprawi ci dużo frajdy i pozwoli przenieść
się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów, które niedawno
odwiedziłem. Znajdziesz tu zarówno największe przeboje tamtejszych
kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które stworzyłem
zainspirowany moimi wyprawami. Teraz łatwo odtworzysz u siebie w
domu hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, włoskie risotta…
Dziś czasem taniej jest
polecieć na weekend za granicę niż pojechać pociągiem do
jakiegoś miejsca we własnym kraju. Nie twierdzę, że trzeba to
robić co chwilę, ale od czasu do czasu warto odważyć się na
ucieczkę od rutyny i poznać inną kulturę. Po prostu wybierz się
gdzieś i odkryj fantastyczne smaki, ludzi i miejsca, oddalone od
drzwi twojego domu zaledwie o kilka godzin podróży.
Jeśli od dawna
zamierzasz odwiedzić jakieś konkretne miejsce, ale ciągle jeszcze
nie zarezerwowałeś biletu, radzę ci – zrób to! Wrócisz
naładowany optymizmem, z głową pełną pięknych wspomnień –
nie mówiąc już o pomysłach na niesamowite dania! Tymczasem
pozwól, że zapoznam cię z fantastycznymi przepisami pełnymi
smaków, które ostatnio odkryłem. A może nauczę cię przyrządzać
potrawy, które poznałeś i polubiłeś podczas własnych wakacji,
ale nie wiedziałeś, jak je przygotować?
Jamie Oliver
Tytuł: Kulinarne
wyprawy Jamiego
Autor: Jamie Oliver
Wydawnictwo: Insignis
Liczba stron: 360
Data premiery 2012-10-25
Link do książki: http://www.insignis.pl/book/index/61/Kulinarne-wyprawy-Jamiego.html
Przeglądałam ją ostatnio i spodobała mi się. Większość potraw to faktycznie nieskomplikowane dania, a smaczku całej książce dodają piękne zdjęcia. Na pewno niebawem ją kupię, zwłaszcza, że bardzo lubię Jamiego :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jego książki.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam w rękach żadnej książki tego autora, ale patrzę, że trzeba to koniecznie nadrobić. Myślę, że łatwe przepisy w połączeniu ze zdjęciami pozwolą także i mi stworzyć jakieś ciekawe danie.
OdpowiedzUsuń