środa, 13 kwietnia 2016

Bażant gotuje

MasterChef to popularny program mający na celu wyłonienie spośród kucharzy amatorów kulinarnych talentów oraz „Mistrza Kuchni”. Show po raz pierwszy wyemitowano w 1990 roku w Wielkiej Brytanii. Od tamtej pory program nadano w 35 krajach, a w Polsce odbyły się już cztery jego edycje. Udział w MasterChefie jest doświadczeniem pozwalającym na zgłębienie posiadanej wiedzy, weryfikację umiejętności, ale również może stanowić trampolinę do sukcesu. I choć nieliczni zdobywają prestiżowy tytuł oraz towarzyszące mu nagrody, to drzwi do kulinarnej kariery otwierają się przed wieloma uczestnikami.

Adam Kozanecki (Bażant) jest finalistą MasterChef Polska i zajął drugie miejsce w czwartej edycji programu. Podczas show nie tylko pokazał, że ma kulinarny talent, wyobraźnię, ale również dużo odwagi. Mówi o sobie, że jest jak ratatouille – barwny, witalny i nieprzewidywalny. Skończył pedagogikę, zarządzanie oświatą i europeistykę. Pracował z dziećmi w przedszkolu oraz w zerówce, ale kiedy ta praca przestała dawać mu satysfakcję postanowił zmienić swoje życie. Pierwszym krokiem było zgłoszenie się do MasterChefa, w którym pokazywał kulinarne piękno rodzinnego Uniejowa oraz istotę pielęgnowania domowych tradycji.


„Gotowanie jest super” to kulinarna podróż ścieżkami oraz smakami Adama Kozaneckiego, w której autor zabiera czytelnika nie tylko do malowniczego Uniejowa, ale również do rodzinnego stołu. Odkrywa przed nim sekrety swojej miłości do jedzenia i gotowania. Odpowiada na pytania - kiedy i jak to wszystko się zaczęło oraz dlaczego kuchnia w jego wydaniu jest taka, a nie inna.

Publikacja składa się z kilku rozdziałów podzielonych tematycznie na śniadania, zupy, dania obiadowe, surówki i sałatki, desery oraz przetwory domowe. W książce znajdziemy przepisy na znane polskie potrawy w tradycyjnych lub nowych odsłonach m.in. na: Kapuśniaczek Basi, Krupnik Hieronima, Bulion Uniejowski, gołąbki w pomidorach, risotto szafranowe, grillowany stek z antrykotu, ciasto cytrynowe, kisiel truskawkowo – agrestowy, smalec babuni, pasztet z dziczyzny, konfitury, a nawet ketchup. Pojawia się również akcent światowy m.in.: w formie dania orientalnego i pizzy. Ale uważajcie, ponieważ Adam podaje również muchomorki i czarną polewkę.

Jaka jest kuchnia charyzmatycznego finalisty MasterChefa?

Niewątpliwe nieskomplikowana, tradycyjna, domowa i wykwintna. Okazuje się, że proste dania mogą smakować wyśmienicie jeśli doda się do nich pewien magiczny składnik. Przepisy przedstawione są w bardzo przystępny sposób, tak by nie tyko mistrzowie kulinarni mogli z nich skorzystać. Składniki podane są w odpowiednich jednostkach miary lub wagi. Receptury wzbogacone są nie tylko o czas przygotowania i liczbę porcji, ale również o cenne uwagi, komentarze, a czasem nawet dygresje autora. Wszystkie dania wchodzące w skład menu opatrzone są pobudzającymi kubki smakowe fotografiami, które wraz z przepisami tworzą spójną całość.

I mimo, że publikacja finalisty MasterChefa jest jedną z wielu na rynku wydawniczym, to muszę przyznać, że dawno nie miałam w rękach książki kucharskiej napisanej z taką pasją i miłością nie tylko do gotowania. Adam Kozanecki wykłada serce na talerz i pokazuje jak w prosty sposób wyczarować coś smacznego i sprawić radość podniebieniu. Książkę polecam każdemu, kto lubi tradycyjne, ale niebanalne podróże kulinarne.

Cytat: „Wspomnienia zaklęte w przetworach to wspaniała rzecz, która porusza wyobraźnię i rozgrzewa serce”

Ze strony wydawnictwa

Książka kucharska charyzmatycznego finalisty programu MasterChef z 2015 roku. 
Adam Kozanecki dał się poznać widzom jako kreatywny kucharz i intrygujący gawędziarz, związany lokalnym patriotyzmem z rodzinnym Uniejowem. Wszystkie te wątki znajdziemy w jego pierwszej książce, której dodatkową wartością są pięknie sfotografowane potrawy, zachęcające do skorzystania z unikalnych przepisów na zupy, dania główne, desery, przekąski, przetwory i różne niedające się łatwo zaklasyfikować arcydzieła sztuki kulinarnej.
Smacznego i… wesołego!

Tytuł: Gotowanie jest super!
Autor: Adam Kozanecki
Wydawnictwo: Feeria
Data wydania: 2015-04-13
Liczba stron: 208
Strona autora http://adamkozanecki.com/ 
Za książkę dziękuję Wydawnictwu: Feeria


7 komentarzy:

  1. Ja go kojarzę, choć faktycznie wolałam zwycięzcę programu, w końcu z jednej uczelni :D Książkę jednak z chęcią bym przewertowała i wyszukała czegoś dla siebie. Jestem po Technologii Żywności, więc z chęcią ją ocenię po swojemu!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię Adama i trochę żałuję, że to nie on wygrał. Ale na książkę z jego przepisami chętnie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zajrzałabym do tych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka książka chyba by mi się przydała :)

    OdpowiedzUsuń